1978-09: Najaarsveldwedstrijd

De najaarsveldwedstrijd werd in 1978 eens op een maandag gehouden, op 25 september in het jachtveld van de heer L.H. Thalen gelegen onder Eext. Voor de wedstrijd werden in totaal 13 honden ingeschreven, waarvan 10 in de openklas en 3 in de jeugdklas. Twee inschrijvers waren absent. Doordat het veld goed met wild was bezet konden alle honden voor wild worden gebracht. Hanka (eigenaar/voorjager drs. J.N. Kraay kreeg een kwalificatie ‘Zeer goed’ en won ook de beker voor het beste waterwerk en de Nimrod-prijs.

Uit het verslag van Hanka:

Geslipt in een aardappelveld laat de hond goede gangen, een goede kophouding en een duidelijke zoekwijze zien, waarbij Hanka ons geen twijfel laat aan haar motief voor werk in het veld. In de eerste minuut begonnen met een ‘Continentaal’-zoekwijze is de hond zo duidelijk in de hand van de voorjager dat een snelle omschakeling op het ‘Continentaal II’-patroon geen probleem is. In de tweede helft van de loop is de hond in een goed bezet bietenveld voor een kort moment ongehoorzaam op een opgaande haas, die naar de mais ruimt. In een ongunstig op de wind liggend bietenveld, wordt een correct punt op fazant gemaakt, waarbij rust op opgaand wild, doch geen volledige rust op schot. Correct apport van koud wild dat in de bieten was geworpen, wordt geregistreerd.

Aangezien het door Hanka verrichte waterwerk, gekeurd door Freule van der Heyden van Doorneburg, daartoe aanleiding blijkt te hebben gegeven, verdient Hanka voor haar werk een eerste plaats in de openklas. Kwalificatie ‘Zeer Goed’.

In de jeugdklas kreeg Sil de kwalificatie ‘Zeer goed’ en won daarmee de Suze Markvoortbeker.

Bron: Boek 'De Drentsche Patrijshond' (A.J. Booij en A.H. van der Snee) , bladzijde 238