1987-09: Kampioenschapsveldwedstrijd

Voor onze Kampioenschapsveldwedstrijd op 12 september 1987 gingen we weer naar de plaats die vaak de bakermat van ons ras wordt genoemd, namelijk Eext en Anderen in Drenthe, dit jaar naar de prachtige velden van de heren Schuiling en Erkelens. Het werd een veldwedstrijd van twee uitersten. Het regende nagenoeg de hele dag. In de Jeugdklas viel niet één kwalificatie. In de openklas werden 12 honden voorgejaagd. Het was de hond Wesleyd van eigenaar/voorjager W. Klijsen uit Tilburg die voor ons ras historie schreef door onder moeilijke omstandigheden zulk fantastische goed veldwerk liet zien dat de keurmeester hem de kwalificatie ‘Uitmuntend’ toekende. Wesleyd was daarmee de eerste Drentsche Patrijshond die deze kwalificatie behaalde in de openklas van een Kampioensveldwedstrijd.

Het verslag van Wesleyd:
Begint zeer gedecideerd te jagen, weet fazanten voor zich en komt ne één keer te hebben aangegeven resoluut tot voorstaan. Wacht rustig op de voorjager en samen couleren ze mooi naar voren. Er gaan dan meerdere fazanten op. Wesleyd is rustig bij het opgaan en het schot. Doordat er vele fazanten afstrijken, was het voor Wesleyd onmogelijk de geschoten fazant te markeren. We zijn daarom met de voorjager een stuk opgelopen, waarna de hond de fazant over de greppel correct apporteerde. Verder op de stoppel liet Wesleyd weer een goed patroon zien. De stoppel werd met goede kophouding en snelheid afgejaagd. Wesleyd eindigt zijn beurt in zeer zware bieten op rillen waar hij nauwelijks doorheen kan komen. Hij bleef echter, in tegenstelling tot andere honden, erg goed met de kop boven de bieten jagen. Een kleine dissonant in het geheel was dat Wesleyd op de stoppel een aas meende te zien. Gelukkig voor de hond en de voorjager bleek het een witte zak te zijn. Kwalificatie 1e Uitmuntend met CAC”

Wat ook nog nooit op een veldwedstrijd was vertoond. was dat een hond met allure een gaaf punt maakte op een kluchtje wilde kwartels. Het was Reass van ‘t Oale Hemelriek van mevrouw A. Wieringh-Hadderingh die dit prachtige werk liet zien. Jammer dat deze hond later in de wedstrijd een fazant, die hij nook keurig had voorgestaan, te ver achtervolgde. Hij kreeg een ‘Eervolle vermelding’.

In 1987 was er een weliswaar kleine, maar toch goede basis voor het veldwerk, er waren op dat moment zo’n 10 tot 12 zeer goed gekwalificeerde honden.

Bron: Boek 'De Drentsche Patrijshond' (A.J. Booij en A.H. van der Snee) , bladzijde 307