1990-04: Kampioenschapsvoorjaarsveldwedstrijd

De Nederlandse Vereniging van Heidewachtels hield op 28 april 1990 te Ubbergen haar Kampioenschapsvoorjaarsveldwedstrijd met Derby. In de Openklas werd een Drentsche Patrijshond 3e met de kwalificatie ‘Goed’. In de Jeugdklas werd een Drent, Marco van het Iemenholt, 1ste met de kwalificatie ‘Uitmuntend’. Om in ons ras een hond te vinden die een gelijkwaardige prestatie behaalde, moeten we teruggaan tot het jaar 1949. In dat jaar behaalde de reu Harda van de heer Van Rein uit Gasteren dezelfde hoge prestatie in de Jeugdklas.

Verslag van Marco:

Marco krijgt in zijn eerste loop een veld met veel hazen. Is ondanks al die hazen goed hazenrein, wat haast nog niet kan bij een hond van net één jaar oud. Toch jaagt Marco in een goede galop en tempo over het veld zonder zich te storen aan de daar aanwezige hazensporen. Vindt in zijn eerste loop verder geen wild.

In de tweede loop start Marco weer energiek op enkele weitjes, met daartussen een droge sloot en wat struikbegroeiing. Nog voor de hond start, vertrekt er een haas op links, naar voren toe. De voorjager zet de hond in en laat hem daarbij bewust twee weilanden breed lopen, inclusief het weiland waar zojuist de naar voren was vertrokken. De hond, die goed op de wind loopt, komt onder de wind van de haas en staat dan ineens perfect voor. Volkomen strak en met een goede kophouding. Even is er twijfel of de hond misschien voorstaat op het verse hazenspoor, maar de hond blijft voorstaan en trekt zelfs vol spanning nog een 4 à 5 meter aan, om vervolgens als een blok te blijven staan. Bij het naderen van zijn hond moet de voorjager over enkele draden klimmen. Voordat de voorjager bij deze draden is, springt zonder toedoen van de hond de fazantenhaan. De hond is hierbij volkomen rustig en springt de haan niet na.

Een groot compliment voor de fokker en voorjager van Marco van het Iemenholt, de heer G. de Jonge. Na Wesleyd van de heer W.C. Klijsen, die in 1987 op een najaarsveldwedstrijd een ‘Uitmuntend’ haalde in de Openklas, heeft Marco bewezen dat de jachtkwaliteiten in ons ras door verstandig fokken op het gewenste peil kunnen worden gebracht.

Bron: Boek 'De Drentsche Patrijshond' (A.J. Booij en A.H. van der Snee) , bladzijde 334